De jacht op legionella
12 december om 21.15 uur - BNNVARA NPO 2

Op 12 december besteedt het BNNVARA programma uitgebreid aandacht aan de legionella problematiek en waarom het blijkbaar zo moeilijk is om het legionella probleem structureel op te lossen. Gemiddeld zit in 10% water het water teveel legionella. Waarom? En waarom is het na 20 jaar nog niet opgelost? Genieten de kwetsbare ouderen wel dezelfde legionella bescherming? Bekijk de uitzending en lees ook het artikel ‘Legionellapreventie in control’ in het FMT Gezondheidszorg.

Zembla De jacht op legionella

Zembla onderzoekt of de meest kwetsbare groepen voldoende beschermd worden!

Volgend jaar, op 25 februari, is het precies 20 jaar geleden dat bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel besmet werden met legionella. De uitbraak veroorzaakte 32 doden, en ruim 200 mensen werden ernstig ziek. Sindsdien zijn de regels voor legionellapreventie aangescherpt, en moeten locaties met een hoog risico op legionella (ziekenhuizen, zwembaden, sauna’s) aan strenge eisen voldoen.

Toch blijft het aantal ziektegevallen door legionella stijgen, zegt het RIVM. En terwijl de legionellabacterie steeds meer slachtoffers maakt, vooral onder mensen met een verminderde weerstand, blijkt de opsporing van de bron buitengewoon lastig. Slechts in een enkel geval wordt de besmettingshaard gevonden, zodat veel patiënten er nooit achter komen waar en waardoor ze zijn besmet.

Waarom is de jacht op de legionellabacterie zo ingewikkeld? ZEMBLA duikt in de wereld van de legionellapreventie en onderzoekt of we de meest kwetsbare mensen wel voldoende beschermen.

In de uitzending komt onder andere de RAI Amsterdam aan het woord als zorgplichtige voorbeeld locatie maar ook Xigna als waterveiligheidsexpert.

Regie: Ton van der Ham
Research: Norbert Reintjens

Lees ook: Legionellapreventie in Control?