quote

Wat je thuis moet weten over legionella preventie

quote

Veteranenziekte, legionellose en de ziekteverschijnselen

Meer info

Wat je thuis moet weten over legionella besmettingen

Wat zijn de legionella gevaren thuis en hoe kan je dat voorkomen? Wat zijn de risico’s bij stilstaand water in tuinslangen, airco’s of hogedrukreiniger?

Wat je thuis moet weten over legionella preventie

Kan ik met een gerust hart onder de douche?
Ja dat kan, als de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de legionella bacterie gedood. Ben je langer dan een week niet thuis geweest? En twijfelt je aan de waterkwaliteit? Laat dan het koude en warme water één minuut hard stromen. Het beste kun je de douchekop onderdompelen in een emmer met water of het sproeistuk eraf draaien. Ventileer of verlaat voor de zekerheid de ruimte. De legionella bacterie kan zich vermenigvuldigen in een warmwatertoestel met een voorraadvat, zoals elektrische boilers en bepaalde typen combiketels, waarin de temperatuur te laag is afgesteld. Een geiser heeft geen voorraadvat, zodat de bacterie geen kans krijgt zich te vermenigvuldigen en zo de veteranenziekte bij je kan veroorzaken.

Kan een huishoudelijke airconditioningsinstallatie legionella verspreiden?
Het is afhankelijk van het type airconditioning of het legionella kan verspreiden. Wanneer water in vernevelde vorm uit het apparaat komt, is het in principe mogelijk dat je besmet wordt met de legionella bacterie. Hoe je dit kunt voorkomen kun je navragen bij de leverancier van het apparaat of even met Xigna contact opnemen.

Zijn er ook legionella risico’s verbonden aan het gebruik van een tuinslang, brandslang of hogedrukreiniger?
Bij het gebruik van een tuinslang is het legionella risico over het algemeen klein als u de slang aansluit op de koudwaterkraan. Zelden zal de temperatuur in een dergelijk systeem langere tijd boven de 25 °C zijn en blijven. Als je gebruik maakt van een (flexibele) tuinslang, die gedurende langere tijd in de zon ligt, minder vaak gebruikt wordt en stilstaand water bevat, neemt het risico op legionella groei toe. Daarom is het van belang dat je de tuinslang en het douche- en sproeisysteem na gebruik leeg  laat lopen. Er is dan geen kans op stilstaand water waarin de legionella bacterie zich kan ontwikkelen. Hetzelfde advies geldt voor brandslangen die soms voor schoonmaakwerkzaamheden worden gebruikt. In een ingegraven leidingsysteem is een dergelijke opwarming van het water vrijwel onmogelijk en is er nagenoeg geen legionella risico. Wanneer water in een hogedrukreiniger stil staat en warm is, dan groeien bacteriën. Omdat er bij het gebruik van een hogedrukreiniger veel nevel (aerosolen) ontstaat, bestaat er daardoor gevaar voor een legionella besmetting.

Kan ik water uit de plantensproeier gebruiken als deze al enige tijd in de vensterbank (in de zon) heeft gestaan?
Het verdient aanbeveling om een plantenspuit na gebruik leeg te laten lopen en steeds voor het sproeien opnieuw te vullen.

Zijn de waterbakjes van cv-radiatoren en luchtbevochtigers in mijn huis veilig?
De waterbakjes zijn ongevaarlijk. Er treedt wel dampvorming maar geen druppel- of nevelvorming (aerosolen) op. Een luchtbevochtiging die met verdamping werkt, vormt geen risico omdat er geen waternevelontwikkeling is. Luchtbevochters die werken met verneveling houden wel een zeker risico in. Het risico is te verkleinen door de sproeiers van luchtbevochtigers wekelijks schoon te maken met chloor.

Clemens Stemerdink

Algemeen Directeur

06 4180 5702
clemens@xigna.nl

Connect |