Tips om legionella te voorkomen?

Wat te doen bij een legionella besmetting?

Wat is legionella?

Eerst even een korte uitleg van wat legionella is, voordat we ingaan op de Tips om legionella te voorkomen. In 50% van de gevallen raken mensen in het buitenland besmet met de legionella bacterie. Die legionella bacterie zit in (leiding)water maar ook in kleine aantallen in de grond. Je kunt besmet raken doordat je de waternevel, waarin de legionella bacterie zich heeft kunnen vermenigvuldigen, inademt. Lees in deze blog wat je kunt doen om een besmetting te voorkomen.

Glas drinkwater

Zorg voor vers water!

Legionella bacteriën groeien het snelst in stilstaand lauwwarm water. Spoel je leidingen goed wanneer je de kraan of toilet een week niet hebt gebruikt. Belangrijk is dat je daarbij minimaal de de inhoud van de leiding ververst. Dit doe je 2 minuten door zowel koud- als warmwater te spoelen. Wil je het zeker weten of je goed genoeg spoelt dan kun je ook gebruik maken van de praktische en eenvoudige UCare4 legionella app met BlueTooth Thermometer. Wanneer je niet zeker bent van de kwaliteit van het water is het belangrijk dat je geen verneveling inademt. Dat voorkom je door bij het spoelen van een douche of tuinslang de kop in een emmer of gieter met water te dompelen.

UCare4 Spoel app
Spoelen drinkwater lopende kraan

Tips voor thuis

Houdt koud water koud en warm water warm. De legionella bacterie groeit namelijk slecht in koud water en sterft in warm water. Zorg ervoor dat de temperatuur van het douchewater bij het tappunt minimaal 60ºC is en dat je koude water onder de 25ºC blijft. Het risico van een legionella besmetting kun je zelf verkleinen door rekening te houden met onderstaande tips. Twijfel je over de kwaliteit van het water of je installatie? Neem dan gerust even contact op met een van onze adviseurs (088 944 6228) of stel je vraag via ons contactformulier.

  1. Spoel zowel op vakantie als bij thuiskomst even alle kranen door. Daarmee ververs je het water dat heeft stilgestaan in de leidingen en spoel je de bacteriën weg.
  2. Leeg het water in apparaten zoals in een hogedrukspuit of tuinslang zodat er geen water in blijft zitten.
  3. Het water van een plantenspuit die in de zon heeft gestaan, dient u voor gebruik te verversen.
  4. Als de luchtbevochtiger werkt met verneveling, is er een risico. Door er gekookt water in te doen en het wekelijks schoon te maken en te verversen, wordt het risico van besmetting voorkomen.
  5. Ontsmet en reinig de jacuzzi of het bubbelbad met regelmatig.
  6. Zonneboilers moeten voorzien zijn van een naverwarming die het water boven de 60ºC houdt.

Geen besmettingsgevaar vormen: koffiezetapparaten, stoomstrijkijzers, ligbaden, waterpistolen en de airconditioning van de auto. Lees ook ‘Wat je thuis moet weten over legionella besmettingen’.

Onderzoek waterkwaliteit?
Toiletgebouw camping drinkwater

Tips voor op of na de vakantie

Meer dan 50% van alle legionella besmettingen worden opgelopen in het buitenland. Vooral in warme landen is het risico groter. Ondanks dat het water met chloor wordt behandeld blijven er ziekmakende bacteriën in het water zitten. Als je enkele dagen niet thuis bent geweest, is het goed om bij thuiskomst de leidingen te spoelen met koud en heet water totdat het water écht koud óf heet is.

Hieronder enkele extra tips voor op vakantie.

  • Als uw douchewater in het hotel/ camping op de heetste stand niet hoeft te worden gemengd met koud water, kunt u beter niet douchen. Meld de klacht dan onmiddellijk bij de eigenaar of het reisbureau
  • Spoel de kranen en douches voor het gebruik in je hotel, appartement of camping. Je weet namelijk niet hoelang het water stil heeft gestaan.
  • Baden is altijd beter dan douchen. Als er geen bad is, gebruik dan een washandje.
Advies nodig?

Clemens Stemerdink

Algemeen Directeur

06 4180 5702
clemens@xigna.nl

Connect |

Wat te doen bij een legionella besmetting?

Hulp nodig bij een legionella overschrijding? Download hieronder de checklist die je stap voor stap helpt om het probleem structureel op te lossen.

Stappenplan legionella besmetting