Interpretatie risicoschattingen legionella pneumophila

Meer info?
Algemene voorwaarden

Hoe schat je de risico's in van legionella?

Al in 2012 heeft het RIVM een rapportage gepubliceerd betreffende de infectierisico’s bij douchen en bubbelbaden. Het blijkt dat het infectierisico na elke douche van 15 minuten werd geschat op 2 procent als het water 100 kolonievormende eenheden Legionella pneumophila per liter water bevat. Voor bubbelbaden is dat risico groter, namelijk 50 procent.

Het geschatte infectierisico voor douchen en voor een verblijf in een bubbelbad ligt derhalve ruim boven het maximaal toelaatbare infectierisico dat in Nederland geldt voor drinkwater. Een groot aantal aannames liggen ten grondslag aan deze risicoschattingen vanwege een gebrek aan wetenschappelijk bewijs maar mogelijk dat de norm van <100 kve/l zelfs lager zou moeten liggen wanneer wordt gekeken naar het daadwerkelijke volksgezondheidsrisico.

Een uitgebreidere uitleg staat beschreven in deĀ handleiding Interpretatie van risicoschattingen voor Legionella pneumophila

Wilt u weten hoe veilig uw drinkwaterinstallatie is en/of een praktische invulling van de wetgeving. Neem dan even contact met ons op.

Contact opnemen